vineri, 8 februarie 2013

Ruperea tacerii

Mi-as fi dorit sa pot evita subiectul examene si facultate, dar cu tot ce se intampla ... deja nu ma mai pot sa tac....Traim intr-un mediu ostil, fara colegialitate, cu barfe si vorbit pe la spate... Un mediu nefavorabil formarii unor cadre medicale de elita. De ce spun asta?
Spun asta deoarece, pentru o taxa de 8.000 de RON, unii studenti (si din pacate din ce in ce mai multi) apeleaza la furtisaguri si la mismasuri pentru a trece la marea majoritate a examenelor si a promova anul. Nu mi se pare un lucru corect, dar pana la urma ce ii corect?
Corect ar fi studentii sa constientizeze ca urmeaza sa fie "mici dumnezei" ce salveaza vieti, ca oamenii vor veni la ei bolnavi si vor astepta sa "plece" sanatosi, ca un medic trebuie sa fie un om cu carte, care sa stie, comparativ cu altii, enorm de multe lucruri, dar dupa tot ce se intampla in sistemul acesta infect, mare ar fi minunea sa fie asa.
Nu pot sa zic ca eu invat enorm de mult sau ca ma chinui cine stie ce, eu invat pt mine, sa stiu, sa imi iau examenele si sa raman cu ceva. Nu sunt cea mai buna, nici nu vreau sa fiu, vreau sa fiu tipul de student care reuseste sa imbine facultatea cu distractia, pt ca se poate (dar asta inseamna, cum am mai spus, ca nu sunt cea mai buna ;) ), dar asta nu inseamna ca ma duc, ca altii, sa copiez la fiecare examen din sesiune.
Mi se pare un lucru josnic. Adica daca tot te-ai inscris la medicina, pune mama mana pe carte, ca nimeni nu a murit cultivandu-se!
Da! Sunt rea si al naibii pt ca m-am saturat sa tac! Pt ce sa tac?? 
Sa tac ca sa nu se ia de mine nu stiu care X din facultate care nici habar nu are de viata si ai carui parinti l-au tinut in puf si pene??
Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu copiii care primesc totul de-a gata, Doamne fereste, fiecare cu treaba lui, dar am ceva cu cei care se lauda si nu e meritul lor.
Da, cand cineva ia un 10 la un examen si sti ca EL/EA a stat zile si nopti invatand materia respectiva, sa se laude,  dar sa taca si sa isi lipeasca buzele cand stie ca a copiat si nota lui nu reprezinta nici macar 1% din ce a invatat...
E trist ca am ajuns in stadiul in care examenele se pot lua usor pe pile, relatii si copiat, ca unora nu le e frica de faptul ca, poate intr-o zi, din cauza ca  nu au invatat fiziologie, vor omori un om.
E trist ca sistemul e corupt din radacina si ca nimic nu  mai e ce a fost...
Generatiile se schimba din ce in ce mai mult si din pacate, din 200 cati vom termina, poate 50 vor fi medici de elita, si restul de umplutura si nu va fi ca altadata cand cativa intrau in medicina si tot la fel de putini si absolveau, dar aceia se puteau numi medici!


E penibil sa vezi ca unii studenti nu stiu sa scrie corect, nu au habar uneori la ce au examen sau ce trebuie sa invete pt materia respectiva, dar au niste note de parintii lor ii lauda pt cat sunt de destepti si saracii numai ei stiu cata prostie au...defapt nu numai ei, ca mai sunt altii care ii observa pt ca genul acesta de "inteligenta artificiala" iese in evidenta printr-un comortament pe masura.
Cum sa comenteze lumea si sa se enerveze cand  cel care a copiat (din surse auxiliare sau de la prietenul lui care invata), ia nota mai mare decat cel care a invatat? Cum sa stai cu mana in san si sa astepti sa se schimbe ceva?? Nu se va schimba nimic... asta e adevarul!
Ne complacem in situatie, ne plangem de cei care "fura", dar nu facem nimic sa ii impiedicam sa mai faca asta.
Deci, in final e vina tuturor, a noastra ca ii lasam sa faca ce vor, si a lor ca ... mai bine tac...


P.S. Postarea aceasta e un punct de vedere care reflecta modul cum vad eu lucrurile. 
Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, dar daca am reusit insemana ca se simtea deja cu musca pe caciula. 

XOXO, LB



9 comentarii:

  1. Ft interesant, dar si ft adevarat din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu doar la medicina se intampla asta, stai linistita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, dar mie mi se pare ca e mai grav cand se intampla la noi...Ca la un moment dat o sa avem grija de oameni, nu de animale...Si oamenii prost pregatiti, dupa parerea mea, face ca sistemul sa se duca pe apa sambetei...

      Ștergere
  3. Ai dreptate.Nici eu nu pot sa inteleg inconstienta si comoditatea revoltanta a unor studenti medicinisti si chiar a unor medici "realizati"..Este o meserie care implica cele mai multe riscuri si responsabilitati, pentru e e viata oamenilor in joc.
    Fii corecta fata de tine insusi si fata de viitorii tai pacienti. Multa sanatate si mult succes !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi cer scuze pt intarzierea răspunsului. Voi încerca sa fiu mereu cât de corecta pot. Sper ca voi reuși si ca nu mă voi lasa influentata de tot ce se întâmpla in jurul meu.

      Ștergere
    2. Multumesc la fel si sper ca ne vom povesti pe net nu la cabinet peste ani ;) gluma de viitor medic :p

      Ștergere
  4. Iti inteleg revoltarea, altceva nici nu stiu ce sa mai spun privind subiectul..
    Iti doresc in schimb sa ai ambitia sa ajungi sus si sa fii printre cei care schimba ceva, in bine.

    RăspundețiȘtergere